Zöldséges burgonyagombóc-leves
25 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
6 dkg gyökér
diónyi vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma áttörve
8 dkg liszt
1 db tojás
kevés olaj
1/2 csokor petrezselyemzöldje
1 mk pirosarany
só
bors
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát, gyökeret apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk. A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük.
A vöröshagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és átpároljuk, hozzákeverjük a pirosaranyat és felengedjük a főtt burgonya levével. Ezután vizet adunk hozzá, és puhára főzzük.
A megfőtt burgonyát forrón áttörjük, kihűtjük, majd a liszttel, a tojással és kevés sóval jól összegyúrjuk. Kis gombócokat formázunk belőle, amelyeket a levesalapba teszünk és készre főzzük.
Ízlés szerint sóval ízesítjük, borssal fűszerezzük. Tejfölösen is készíthetjük.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Zöldbableves kovászos uborkával
1 szál lángolt kolbász
2 pár virsli
1/2 kiló zöldbab
2 db kovászos uborka
kapor
1/2 pohár joghurt
1/2 pohár tejföl
1 db paradicsom
Elkészítése:
A zöldbabot feldaraboljuk és a karikákra vágott kolbásszal, kis szeletekre vágott kovászos uborkával meg a paradicsommal megfőzzük.
Egy tálban kevés liszttel elkeverünk fél pohár joghurtot és fél pohár tejfölt, apróra vágott kaprot, esetleg kis cukrot, borsot teszünk bele, majd ezzel behabarjuk a levest.
Feldaraboljuk a virslit és az összeforró levesbe rakjuk.
Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Tejszínes raguleves
4 fő részére csirkeaprólék vagy 1/2 kg borjúhús vagy csirkeszárny
1 sárgarépa
1 gyökér
1 karalábé
1 kisebb karfiol
4 gomba
10 dkg zöldborsó
10 dkg zöldbab
1/2 kelkáposzta (szeletekre vágva)
tárkony
citromlé
vaj
só
1 l tejszín
Elkészítése:
A vajon fehéredésig pároljuk a húst. Beletesszük egyszerre a zöldségeket, megsózzuk és kevés vízben hagyjuk puhulni.
Amikor puha, megszórjuk bőven tárkonnyal, majd 1 citrom levét (ki hogy szereti) belecsavarunk és felöntjük az 1 l tejszínnel.
Lehet bele galuskát is tenni, vagy levesbetétet, úgy még gazdagabb. Friss tárkonnyal a legjobb.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Tejfölös-zöldbableves
25 dkg sertéshús
35 dkg zöldbab
40 dkg krumpli
4 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál Vegeta
1 babérlevél
ízlés szerint törött bors
csipetnyi cukor
Elkészítése:
A húst kis kockákra vágjuk. Olajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk, majd a húskockákat rátéve, fehéredésig piritjuk.
Kb. 2 liter vizet öntünk rá, beleszórjuk a Vegetát, a babérlevelet, és a húst majdnem puhára főzzük. Közben a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk. A majdnem megpuhult húshoz mindkettőt hozzáadjuk. A tejfölt 1 dl vizzel elkeverjük, majd simára keverjük benne a lisztet. Ha a burgonya és a zöldbab is megpuhult a levest behabarjuk. Kevergetve 5 percig forraljuk. Borssal, cukorral izesítjük, a levest utánsózzuk. Aki szereti a sűrű levest, az tehet bele csipetkét is (1 tojásból elég).
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Magyaros burgonyaleves
45 dkg burgonya
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
5 dkg lecsó
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
fûszerpaprika
kömény
só
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott burgonyát kockákra vágjuk és a levesnek megfelelõ mennyiségû hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük fõni. Közben zsemleszínű rántást készítünk, amelyet ízesítünk fűszerpaprikával, õrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével. Hideg vízzel fölengedjük, a lecsót hozzáadjuk és a tűzről lehúzva simára keverjük. Amikor a burgonya megfőtt, besűrítjük a levest.
Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges, utóízesítjük.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Fokhagymakrémleves
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
8 dl húsleves (lehet kockából is)
2 ek liszt
só
frissen őrölt bors
1 dl tejföl
kevés rokfort sajt
kevés vaj
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve tejföllel gazdagítjuk.
Kis csészékbe öntjük, a tetejét kevés márványsajttal megszórjuk, pirítóssal tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Levesek elkészítése
Egyszerű paradicsomleves
Hozzávalók:
1/2 kg sárgarépa
1 kg paradicsom
1 nagy fej hagyma
ételízesítő vagy csirkeleveskocka ízles szerint
Elkészítése:
A hozzávalókat felkockázom, a hagymát kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a répát, a paradicsomot és az ételízesítőt. Fedő alatt addig párolom, amíg a répa puha nem lesz, majd az egészet botmixerrel pürésítem. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Bazsalikomos paradicsomleves
1 l paradicsomlé
2 dl víz
só
3 csipet bazsalikom
2 ek. cukor
kis kagylótészta
Elkészítése:
A paradicsomlevet a vízzel fõni tesszük, hozzáadjuk a fûszereket meg a cukrot. Amikor felforrt, beletesszük a tésztát és még kb. 8 percig fõzzük.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Bajor májgombóc
30 dkg borjú vagy marhamáj
10 dkg szalonna
1 fej hagyma
20 dkg zsemle
vaj
3 tojás
1/4 l tej
só
bors
szerecsendió
majoránna
petrezselyem
snidling
1 e. kanál liszt
Elkészítése:
A megtisztított és elkapart májhoz keverjük az apró kockákra vágott szalonnát és a finomra vágott, vajon üvegesre dinsztelt hagymát. A kis kockákra vágott zsemlét vajon aranysárgára pirítjuk. A tojásokat felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük. Mikor már a tejet jól beszívta, hozzáadjuk a fűszereket, a májat, és végül a lisztet. Jól összedolgozzuk a masszát. Nedves kézzel gombócokat formálunk, lobogó marhahúslevesben kb. 15 perc alatt kifőzzük.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Tyúkhúsleves
1 kisebb tyúk
4-5 szál sárgarépa
3-4 szál petrezselyemgyökér
1 darabka zeller
1 darabka karalábé vagy karfiol
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya
só
zöldbors
fekete bors (szemes)
néhány szem köménymag
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagyma és a fokhagymagerezd héját nem távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le. A paprikát hosszában kettévágjuk és magházát eltávolítjuk.
A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.
Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket. Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra).
A levest leszűrjük és csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Alföldi-leves
30 dkg sertéshús
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
25 dkg burgonya
1 liter erõleves (kockából)
2 dl tejföl
liszt
2 fõtt tojás
1/2 csomag zöldpetrezselyem
1/2 citrom leve
2 babérlevél
mustár
só
bors
Elkészítése:
Az apró kockára vágott húst az olajban megpirított hagymára tesszük. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a húslevessel. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Amikor a hús és a krumpli is megpuhult, világos, petrezselymes rántást készítünk. A tejföllel simára keverjük, és besûrítjük vele a levest. Mustárral, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük. Tálaláskor a kockára vágott fõtt tojásra merjük a levest.
Kapcsolódó receptek
Levesek elkészítése
Joghurttorta
4 kis pohár (7 dl) gyümölcsjoghurt
5 dl tejszín
25 g étkezési zselatin
10 dkg porcukor
nem túl vizes gyümölcs
Elkészítése:
A tejszínt felverjük, majd elkeverjük a joghurttal és a cukorral. A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk és lecsepegtetjük. A zselatinport néhány evõkanál vízzel csirízesre keverjük és megmelegítjük, majd lassan egyenletesen elkeverjük a masszával. A masszát folpackkal kibélelt õzgerincformába vagy üvegtálba rétegezzük a gyümölcsdarabokkal. A tetejére (kiborítva ez lesz az alja) érdemes kicsit tömörebb piskótalapot, vagy babapiskótákat tenni. Minimum fél napig hagyjuk állni hûtõben!
Zselatin: A 0.5 dl meleg vízben elkevered a zselatint, majd mikróban célszerû tovább melegíteni.
Fahéjas csiga
5 dl tej
22 dkg cukor
25 dkg vaj (margarin)
5 dkg élesztõ
80 dkg liszt
fahéj
1 tojás
Elkészítése:
A cukor felét feloldjuk a tejben, majd 37 °C-osra melegítve megfuttatjuk benne az élesztõt. Ezt 15 dkg vajjal, a liszttel és egy csipet sóval alaposan összegyúrjuk, 40 percig kelesztjük. A maradék vajat felolvasztjuk, és elkeverjük benne a cukor másik felét és a fahéjat. A megkelt tésztát 4 téglalapra nyújtjuk ki. A téglalapok felét megkenjük a töltelékkel, majd ráhajtjuk a másik felét. Mindegyik téglalapot 10 csíkra vágjuk. A csíkokat megtekerve megkötjük (kis briós formára), 1 egész tojással megkenve 30 perc pihentetés után sütjük.
Raffaello
30 dkg cukor
2 dl tej vagy víz
27 dkg tejpor
2-3 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
kókuszreszelék
mandula, mogyoró vagy dió (mazsolával sem rossz)
Elkészítése:
A cukorból és a tejbõl vagy vízbõl szirupot fõzünk. Összekeverjük a többi hozzávalót, és hozzáadjuk a kihûlt sziruphoz. Alaposan összedolgozzuk, és a masszát 1 napra hûtõbe tesszük. Másnap golyókat formálunk belõle, közepébe mandulát vagy más gyümölcsöt teszünk. Kókuszreszelékbe forgatjuk.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
Sztroganov csirke
1 csirkemell filé
só
frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 csomag újhagyma
15 deka gomba
1 deci tejföl
1/2 teáskanál magos mustár
1-2 kis csemegeuborka
Elkészítése:
A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk, alaposan megsózzuk és megborsozzuk, majd 1 evőkanál liszttel meghintjük, hogy ne tapadjanak majd annyira sülés közben egymáshoz.
Ezután egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben 1 evőkanálnyi olvasztott vaj és ugyanennyi olaj keverékén 2 perc alatt halványpirosra sütjük a csirkedarabkákat. Szűrőlapáttal kiszedjük és alufóliával lefedve rövid időre félretesszük a húskockákat, hadd pihenjenek. A serpenyőbe újra 1 evőkanál vajat meg ugyanennyi olajat teszünk és gyengéden megpárolunk benne csokornyi karikákra vágott újhagymát. Hozzátesszük a vékonyra felszeletelt gombát, majd közepes lángon puhára pároljuk a gombaszeleteket is. Közben összekeverünk 1 deci tejfölt, ugyanennyi tejszínt és 1 teáskanál magos mustárt, majd ezt a mártást hozzátesszük a hagymás gombához. Visszarakjuk a serpenyőbe a csirkekockákat, összekeverjük az egészet és lefedve 5 perc alatt összefőzzük a mártásos csirkét. Végül 1-2 darab csemegeuborkát apró darabkákra vágva szintén hozzákeverjük az illatos, krémes húsfalatokhoz.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
További csirkés ételek
Nyári franciasaláta
3 kovászos uborka,
2 közepes méretű, savanykás alma,
1 csokor zsenge sárgarépa,
4 evőkanál zöldborsó,
2 közepes méretű krumpli,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 dl majonéz,
2 dl tejföl,
só és törött bors ízlés szerint,
1 fej vöröshagyma vagy 1 csokor zöldhagyma.
Elkészítése:
A saláta mártásához a majonézt simára keverjük a tejföllel, majd megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet. Az almát megmossuk, kicsumázzuk és héjastól egészen apró kockákra vágva, azonnal belekeverjük a mártásba. Hozzátesszük a kevés sós vízben félig megfőzött, és ugyancsak kockákra vágott karottát, a zöldborsót, valamint a héjában megfőzött, maghámozott és felkockázott krumplit. Ezután belekeverjük az ugyancsak felkockázott kovászos uborkát, valamint a kockákra vágott és megsózott hagymát. (Ha van hagymazöld, annál jobb.) Az egészet alaposan összekeverjük, és hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután befedve a hűtőszekrénybe tesszük néhány órára. (A fenti mennyiség kb. 1 kg 25 dkg saláta lesz, ez kb. 6 adag magában.)
Kapcsolódó receptek:
Saláták
Kovászos uborka
uborka
kapor
fokhagyma
só
kenyér
Elkészítése:
A 10-15 cm hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan megmossuk (jó, ha előbb áztatjuk egy fél órát, hogy semmi szennyeződés ne maradjon rajtuk), majd levágjuk le a két végüket. Ezután minden uborkát majdnem a teljes hosszában kettévágunk, majd megismételjük rajtuk ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban. Egy 2-5 literes üvegbe elhelyezzük az uborkákat szorosan egymás mellé, és közéjükteszük a tisztára mosott kaprot és egy-két gerezd fokhagymát is. A tetejére tegyünk (lehetőleg tüllzacskóban) egy szelet kenyeret. A felöntő levet úgy készítsük, hogy minden liter vízhez adunk 3-4 dkg sót, felforraljuk, majd amikor visszahűlt 40-50 fokosra, akkor öntjük az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyjunk helyet a folyadék erjedés miatti "futásának" is). Az üveget letakarjuk egy tiszta tányérral, és kitesszük a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hőmérsékletingadozást, ezért éjszakára fedett helyre vigyük. Általában 3-4 nap alatt már ehetővé válik, ilyenkor kiszedjük az uborkát, leszűrjük a levét, majd abba a visszatéve a hűtőszekrénybe tesszük. Így még 10-20 napig eheted.
Egyes leírások szerint, ha a lé minden literjéhez még teszünk fél gramm timsót is, akkor az uborka kifejezetten ropogós lesz.
Franciasaláta
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors
só
Elkészítése:
A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát kis kockákra vágjuk és összekeverjük a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főztük, vagy pároltuk, akkor a továbbiak előtt hagyjuk kihűlni.) Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük és a tartármártással összekeverjük. Kifejezetten jót tesz, ha a salátát tálalás előtt 2-3 órát jégszekrényben érleljük.
Ha hidegtálon talapzatnak használjuk a franciasalátát, akkor célszerű kevés felolvasztott és lehűtött aszpikot belekeverni, hogy jobb legyen a tartása.
Kapcsolódó receptek:
Saláták
Svéd gombasaláta
50 dkg gomba
15 dkg hagyma
1 dl olaj
3 evőkanál paradicsompüré
1 citrom leve
só,bors, babérlevél
Elkészítése:
A gombát felszeleteljük, megmossuk.A hagymát vékony karikára vágjuk, olajban pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét, sót, borsot, babérlevelet, citromlevet.Puhára pároljuk. Kihűlés után kimerjük az olajból, és tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Saláták
C-vitamin bomba
25 dkg savanyú káposzta
1 fej lila hagyma
1/2 dl (oliva)olaj
1/2 dl citromlé
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
A savanyú káposztát apróra vágjuk. A lila
hagymát apró kockákra szeleteljük. Az olajat, citromlét,
borsot és sót jó alaposan elkeverjük.
A dresszingbe beleöntjük a
lila hagymát, jól elkeverjük, majd az aprózott
savanyúkáposztát kavarjuk bele. Addig kavargatjuk, míg
minden egyes káposzta szál olajos nem lesz.
Mindenhez ehetjük, de csak úgy magában is, minél többet télen.
Kókuszgolyó
1/2 kg porcukor
10 dkg vaj
8 kanál tej
20 dkg darált keksz
16 dkg dara
5 dkg kakaó
10 dkg kókuszreszelék a tésztába
1/2 dl rum
kókuszreszelék
Elkészítése: A porcukrot elkeverjük a vajjal és 3 kanál forró tejjel. Adunk hozzá 20 dkg darált kekszet, 16 dkg darát, 5 dkg kakaót és 5 kanál forró tejet, 10 dkg kókuszt 1/2 dl rumot. Az egészet összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle és kókuszreszelékben meghempergetjük.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
Répakrém
- sárgarépa,
- füstölt sajt
- fokhagyma
- majonéz
Elkészítése:
A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük. Lereszeljük a füstölt sajtot. Kicsit kevesebbet tegyünk belőle, mint a répából. Fokhagymát nagyon apró darabokra felszeletjük és összekeverjük a hozzávalókat. A fokhagyma ne nyomja el a füstölt sajt izét. Végül az egészet majonézzel keverjük össze.
Hűtőben tárolandó.
Svéd gombasaláta
25 dkg apró gomba
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl ketchup
pirospaprika, bors
ételízesítő
petrezselyemzöld
Elkészítése:
A hagymát felszeleteljük, és forró olivaolajon megfonnyasztjuk, majd a megtisztítot és felszeletelt gombát rátesszük. Picit sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Ezután beletesszük a ketchupot, némi apróra metélt petrezselyemzöldet, megforraljuk még egyszer, és lehűtjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Saláták
Gombamártás
35 dkg gomba (laskagomba)
5 dkg vaj
(kiskanálnyi reszelt vöröshagyma)
1 evõkanál liszt
1 dl tej
2 dl tejszín vagy tejföl
só, õrölt bors
(1 csokor petrezselyem).
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a vajon esetleg a reszelt hagymával sóval, borssal megpároljuk. Zsírjára sütjük, tejjel fölengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. Összevagdalt petrezselyemmel is fûszerezhetjük.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Tejszínes gombaleves
30 dkg gomba (laskagomba)
1-1 szál sárga- és fehérrépa
1 evõkanál reszelt hagyma
5 dkg vaj
2 csapott evõkanál liszt
húsleveskocka
só, õrölt fehérbors
1 csokor petrezselyem
a galuskához 1 tojásfehérje, liszt, só, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája.
Elkészítése:
A vajon a reszelt hagymát megfonnyasztjuk, majd a megtisztított, karikára vágott zöldséget átsütjük rajta. A lisztel meghintjük, egy percig a tûzön kevergetjük, és 1,2 liter vízzel fölengedjük, a húsleveskockával meg egy kevés sóval, fehérborssal fûszerezzük, és addig fõzzük, ami a zöldség meg nem puhult. ekkor a megtisztított, fölszeletelt gombát is belerakjuk, és még öt percig forraljuk. Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval meg annyi lisztel dolgozzuk össze, hogy a szokásosnál kissé hígabb galuskamasszát kapjunk, és a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévõ gombalevesbe. Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, de ezzel már nem fõzzük már tovább. A levesestálba vagy a tányérokba tojássárgájával simára kevert tejszínt öntünk, és a forró levest erre szedjük.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Levesek elkészítése
Részeges csirke
1 kg csirkemell
20 dkg gomba (laskagomba)
2 dl fehér bor
1 dl étolaj
só, majoránna, szerecsendió.
Elkészítése:
A csirkemelleket megszabadítjuk bõrüktõl, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a felszeletelt gombát, és fedõ alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már puha, levesszük a fedõt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
További csirkés ételek
Gombás palacsinta
20 db sós palacsinta
30 dkg gomba (laskagomba)
1 evõkanál olaj
1 fej reszelt vöröshagyma
1 dl tejföl
1 kávéskanál liszt
5 dkg reszelt sajt
só, kiskanálnyi pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét el nem fõtte. Ekkor a tejfölben elkevert liszttel besûrítjük olyan sűrűre, hogy kenhetõ legyen, de ne folyjon. A kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük, akár a tortát. Legfelülre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük, és annyi idõre tesszük a sütõbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Gombapaprikás
50 dkg gomba (laskagomba)
2 evõkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 evõkanál pirospaprika, só
1 kiskanál paradicsompüré (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)
Elkészítése:
Az összevágott hagymát az olajban, fedõ alatt megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét (vagy a friss paradicsomot, paprikát) beletesszük, és egy kevés vízzel félóráig fõzzük, hogy szép sima mártást kapjunk. Ekkor rakjuk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült, a levébe egy evõkanál liszttel simára kevert egy deci tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Gombaleves
15 dkg gomba (laskagomba)
5 dkg vaj vagy 2 evõkanál olaj
1 evõkanál liszt
1 csokor petrezselyemzöld
1 kávéskanál reszelt vöröshagyma
12 dl csontlé
1 dl tejföl
só, bors
1 marék csipetke tészta
Elkészítése:
A vajban vagy olajban a hagymával 2-3 percig pároljuk a megtisztított, szeletelt gombát, a liszttel meghintjük, a csontlével felengedjük, és beletesszük a fûszereket. Kis lángon kb 5 percig forraljuk, idõnként megkeverjük, nehogy a liszt az aljára égjen. Ekkor belefõzzük a csipetkét, és megtejfölözve tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Levesek elkészítése
Habos mákos rétes
házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap,
4 dkg vaj,
3 tojás,
25 dkg porcukor,
25 dkg mák,
2 evőkanál baracklekvár,
4 evőkanál méz,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
fél citrom héja.
Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a cukrot, a darált mákot, a tojássárgákat, kevés citromhéjjal és baracklekvárral ízesítjük. A réteslapokat olvasztott vajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük, mézzel körbecsepegtetjük, majd megtöltjük, feltekerjük. Az ismert módon sütjük.
Sajtos rúd
14 dkg burgonya, 14 dkg liszt, 14 dkg margarin, 14 dkg sajt, só, tojás a
kenéshez
Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük és összetörjük, majd kihűtjük. Ha kihűlt akkor a
liszttel, a margarinnal, a sajttal, sóval össze gyúrjuk, elnyújtjuk a
tetejét megkenjük tojással, sajtot szórunk a tetejére és forró sütőbe
tesszük, majd megsütjük.
Sonkás rizs
20 dkg sonka
10 dkg gomba
20 dkg zöldborsó
20 dkg rizs
3 ek. étolaj
3 dkg reszelt sajt
só, bors
Elkészítése: A kockára vágott gombát olajban megpirítjuk, hozzátesszük a kockára vágott sonkát, együtt pirítjuk, majd hozzákeverjük, a már külön megfőzött zöldborsót. Az előfőzött rizst, a szokásos módon elkészítjük, és hozzákeverjük a megpirított sonkát és gombát, zöldborsót, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a reszelt sajt egy részét, gyorsan, melegen jól összekeverjük és forrón tálaljuk. Tetejét, megszórjuk a maradék sajttal. Sonka helyett kockára vágott párizsival is készülhet.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Sajtos gomba 2.
40 dkg gomba
2 ek. étolaj
20 dkg sajt
só, bors
petrezselyemzöldje
Elkészítése: Az olajon a tisztított, kockára vágott gombát megpároljuk. Sózzuk, borssal ízesítjük, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel és a kockára vágott sajttal. Együtt sütjük tovább, és a megengedett mennyiségű kenyérre (pirított kenyérrel finomabb) csúsztatva tálaljuk. Pirospaprikával díszítjük. Teával finom vacsora.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Sajtos gomba 1.
30 dkg gomba
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl kefir
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál törött fekete bors
1 mokkáskanál currypor
ízlés szerint só.
Elkészítése: A gombák végeit a homoktól letisztítjuk, majd gyorsan, folyóvíz alatt megmossuk, és lecsöpögtetjük. Vastagabb szeletekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra metéljük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rátesszük a hagymát, és megsózzuk. Fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül, ekkor rátesszük a gombaszeleteket. Borssal és curryporral fűszerezzük, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Időnként megkeverjük. Míg párolódik, a kefirben simára keverjük a lisztet, valamint a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Ha a gomba is zsírjára sült (vagyis elfőtt belőle az összes nedvesség), a tűzről lehúzzuk, és ráöntjük a lisztes kefirt. Jól összekeverve visszatesszük a tűzre. Kevergetve addig főzzük, amíg sűrű mártás nem lesz alatta. Ezután a reszelt sajtot is beleszórjuk, gyorsan átkeverjük, és a tűzről lehúzva, befedve hagyjuk állni 10 percig, csak ezután tálaljuk. Tálaláskor kevés tejföllel meglocsolhatjuk. Galuska, főtt tészta vagy zsemlegombóc, burgonyalepény a hozzá illő köret.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Római tálas hús
római tál, 1 db teflonos serpenyő (28 cm)
1 kg apró újburgonya
2-3 szem paradicsom
1 szál póréhagyma v. 1 csomag újhagyma (zöldjével együtt)
1-2 db paprika
30 dkg gomba
30 dkg csirkemell
30 dkg sertéscomb v. karaj (csont nélkül)
30-40 dkg kolozsvári szalonna
1-2 gerezd fokhagyma
só (vigyázat, a húsos szalonna és a leves miatt egyébként is sós), bors,
1/2 l erős húsleves (esetleg leveskockából).
Elkészítése: A szalonnát és a húsokat 1x1 cm-es, 2-3 cm hosszú csíkokra vágjuk, a serpenyőben kisütjük, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd borsozva megpirítjuk a sertéshúst, kiszedjük, félretesszük, majd a csirkemell húst, ezt is félretesszük. A paradicsomot karikára, a paprikát kockára vagy karikára, a hagymát 2 cm hosszú darabokra, a gombát negyed, vagy nyolcad darabokra vágjuk. Ha a krumpli apró, akkor nem kell vágni. A római tál tetejét kb. fél órára beáztatjuk. Az aljába, egyik sarokba a krumplit, majd kupacokba a húsokat, szalonnát, zöldségeket és a tetejére szórjuk, felöntjük a levessel, ráöntjük a zsiradékot, majd beküldjük a sütőbe és lefedve kb. 1-1,5 órát sütjük.
Ehetünk hozzá kenyéret, vagy ketchupot, majonézt, mustárt vagy sajtkockát (eidami).
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
További csirkés ételek
Túros gofri
8 dkg margarin
8 dkg cukor
1 tojás
15 dkg liszt
25 dl sűrített tej
egy késhegynyi reszelt citromhéj, só
150 dkg száraztúró.
Elkészítése:
Keverjük habosra a margarint, a cukrot és a tojássárgáját, majd dolgozzuk össze a liszttel, a sűrített tejjel, sóval, a reszelt citromhéjjal, és a simára kevert túróval. Végül adjuk hozzá a kissé megsózott tojásfehérjét és süssük ki.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
További ízletes gofri receptek
Gofri
25 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
4 evőkanálnyi vaníliás cukor
csipetnyi só
8 tojás
50 dkg liszt
2 teáskanálnyi sütőpor
5 dl tej
Elkészítése:
A hozzávalókat egy mély edényben összekeverjük, majd gofrisütőben szép aranysárgára sütjük.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
További ízletes gofri receptek
Ropogós gofri
12,5 dkg margarin
12,5 dkg cukor
2 tojás
25 dkg liszt
1/4 l tej
1/2 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
egy fél citrom reszelt héja
Elkészítése:
A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Felváltva, apródonként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, és simára keverjük.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
További ízletes gofri receptek
Gofri
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudingal, lekvárral nagyon finom.
Megjegyzés: Tehetünk a tésztába durvára reszelt almát (de mértékkel, mert vizet ereszt), vagy mazsolát is.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
További ízletes gofri receptek
Tavaszi töltött karalábé
8 zsenge karalábé (leveleivel együtt),
400 g darált sertéshús,
80 g főtt rizs,
1 tojás,
1 nagy csokor petrezselyem,
só,
bors,
30 g vaj,
40 g liszt,
2 dl tejszín vagy tejföl,
fél l húsleves kockából.
Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk, kivájjuk – a gyökér felöli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk – ui. a maradék tölteléket majd ezekbe göngyöljük bele - , a zsenge, belső leveleket megmossuk vékony
csíkokra vágjuk.
A húst összedolgozzuk a tojással a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, erőteljesen borsozzuk, végül hozzáadjuk a rizst. A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük.
A karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére leültetjük a megtöltött karalábékat, közéjük szórjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig havítjük , majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
A megpuhult karalábékat (a levélgönygyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!)
Szitakanállal kiemeljük a léből, azt vajon világosra megpirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy a tejfölt, jól kiforraljuk. Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk.
Vágott petrezselyemmel meghinve tálalhatjuk.
Túrós brokkoli-saláta
50 dkg brokkoli,
50 dkg sovány tehéntúró,
1 kefir,
2 kávéskanál (4 g) cukor,
1 evőkanál ecetes torma,
1 csokor összevágott kapor,
fél kávéskanál só.
Elkészítése: A megtisztított brokkolit kevés sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben összekeverjük a kefirt a cukorral, sóval, kaporral és ecetes tormával. A túrót áttörjük, majd összekeverjük a brokkolival és a kefires öntettel.
Kapcsolódó receptek:
Saláták
Halsaláta
15 dkg olajos hal,
15 dkg alma,
10 dkg burgonya,
1 dl kefir,
1 evőkanál majonéz,
só, bors, mustár,
citromlé,
cukor.
Elkészítése: Az olajos halat, a héjában megfőzött, majd meghámozott burgonyát, és a megmosott, kicsumázott almát apró kockára vágjuk és beletesszük egy tálba. A majonézhez hozzáadjuk a kefirt, ízesítjük sóval, borssal, mustárral, citromlével, mesterséges édesítővel. Ezzel a mártással öntjük le a halat, burgonyát, almát. Óvatosan összekeverjük, és fogyasztás előtt 1-2 órára lefedve hűtőbe tesszük.
Kapcsolódó receptek:
Saláták
Sajttal töltött gombafejek
50 dkg közepes nagyságú csiperke gomba,
1 evőkanál citromlé,
20 dkg pannónia sajt,
8-10 dkg hagyma,
2 dkg margarin,
1 kávéskanál só,
1/2 kávéskanál pirospaprika,
ízlés szerint bors.
Elkészítése: A gombafejeket elválasztjuk a szártól, citromos vízzel leöblítjük, majd szárazra töröljük. A gombaszárakat felszeleteljük, összekeverjük a felaprított hagymával és a reszelt sajttal, majd margarinban megpároljuk. Ezzel a keverékkel a gombafejeket megtöltjük, 190 fokra melegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Salátalevélen tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Zöldborsós gombapörkölt
- 40 dkg csiperke gomba,
- 20 dkg zöldborsó,
- 2 kis fej vöröshagyma,
- kömény,
- majoranna,
- pirospaprika, só,
- 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót (vagy konzervet, mirelitet) befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik. Kifőtt tésztához vagy rizshez tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Rakottgomba
- csiperkegomba 40 dkg
- rizs 6 marék
- tejszín 2 dl
- sajt 10 dkg
- tej 3/4 l
- vaj 10 dkg
- liszt 4 ek
- só, bors, szerecsendió, parmezán
Elkészítése:
A tejből a vajjal, liszttel, sóval, borssal és szerecsendióval besamelt főzünk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és az aljára terítjük a rizst, majd rá a felszeletelt gombát. A tejszínt sóval, borssal ízesítjük és ráöntjük, majd az egészet befedjük a besamellel, és reszelt sajtot hintünk a tetejére. Lefedve forró sütőben fél órát sütjük, majd fedő nélkül aranybarnára pirítjuk a sajtot a tetején.
Tepsis gomba
- 80 dkg burgonya,
- 40 dkg gomba,
- 1 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 5 dkg vaj,
- fél citrom leve,
- 1 csokor petrezselyem,
- olaj,
- só,
- bors
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kb. 3 mm vastagon felszeleteljük. Tepsiben elrendezzük, olajjal meglocsoljuk és forró sütőben ropogós pirosra sütjük. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt megpároljuk. Citromlével, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Az elkészült sült burgonyához hozzákeverjük a párolt gombát, ha szükséges, utánaízesítjük. Kitálaljuk és rámorzsoljuk a vajat. Friss fejes salátát kínálunk hozzá.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Pöfeteg rántva és lerakva
- 50-60 dkg pöfeteg gomba
- liszt
- 4 tojás
- zsemlemorzsa
- füstölt sajt
- 2 dl tejföl
Elkészítése:
Begyűjtünk kb.50-60 dkg pöfeteget,külső merev burkukat késsel lehámozzuk,
és a gombát 1 cm-es szeletekre fölvágjuk.
Enyhén megsózzuk, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, és kirántjuk (vagy lisztbe
forgatva vajban megsütjük).Rétegesen rakjuk tűzálló tálba,hintsük meg 10-15 dkg
reszelt füstölt sajttal,majd öntözzük meg 2 dl tejföl és 2 db tojás keverékével.Tetejére
vajas morzsát és reszelt sajtot szórunk,majd a sütőben aranysárgára sütjük.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Fekete-erdő muffin
26 dkg liszt
12 dkg cukor
12,5 dkg vaj
2,2 dl tejszín
2 tojás
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 tábla étcsoki apróra vágva
1 üveg lecsöpögtetett meggybefőtt.
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, végül a lisztet és a kakaót, meg a sütőport, végül belekeverjük a csokoládét, és a meggy felét, kicsit feldarabolva. Gyakorlott muffinkészítő meg tudja ítélni, hogy kellően lágy-e a tészta. Ezen a ponton lehet beletenni még 1-2 kanál tejszínt, vagy tejet, ha szükséges. Beletöltjük a tésztát a muffinformába. Minden muffin tetejére tegyünk egy szem meggyet és közepes lángon sütőben süssük.
További muffinreceptek
Kókuszos muffin
20 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi só
1 citrom reszelt héja
2 egész tojás
1 dl tej
5 dkg kókuszreszelék
mazsola
Elkészítése: A lisztel és a vajat egy tálban jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, sütőport, szódabikarbónát, a sót és a citrom héját. Jól összekeverjük, és hozzáadjuk a 2 tojást, a tejet, a kókuszt és a mazsolát. Az egészet jó habosra keverjük, és kivajazott muffinformába adagoljuk.
Előmelegített sütőbenkb 20 percig sütjük.
További muffinreceptek
Bajor gombapaprikás
- 40-50 dkg sampinyon gomba,
- 1 pohár (2-3 dl) tejföl vagy joghurt,
- zacskós pörkölt por.
Elkészítése: A gombáknak a szárát levágjuk, majd sós vízben áztatjuk. Utána erősen megkefélve letisztítjuk, s héját nem lehúzva a fejeket negyedekre daraboljuk. A pörkölt porból az ajánlás szerint pörkölt alapot készítünk, melybe a gombák szárát beledaraboljuk. Mikor megpuhult botmixerrel leturmixoljuk. Végül a darabolt gombafejeket beledobjuk, s így együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint a végén joghurttal, vagy tejföllel behabarjuk, hogy paprikás jellegét megkapja.
Galuskával tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Tejfölös gomba
1 vöröshagyma,
1/2 kg gomba,
só,
bors,
1 pohár tejföl,
2 evőkanál liszt
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, beletesszük a szeletekre vágott gombát. Összekeverjük, fedő alatt főzzük (kb 10-15 perc), míg meg nem puhul.
Ezután levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy kissé elfője a levét. Sóval, (vegetával), borssal ízesítjük. Egy pohár tejfölben 1-2 evőkanál lisztet simára elkeverünk, majd a gombához öntjük. Ha sűrűn szeretjük, akkor több lisztet, ha levesesebben, akkor a tejfölhöz kicsi vizet is önthetünk.
Spagettivel, makarónival, krumlipürével tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Athéni gomba
5 db nagyobb gomba,
vaj,
só,
bors .
Elkészítése: A gombafejeket megsózunk és borssal ízesítünk. Olvasztott vajjal meglocsoljuk és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyőben szép pirosra sütjük. Kapormártással vagy ketchuppal tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Gombafasírt
35 dkg csiperke gomba
1,5 zsemle
1 tojás
1 közepes vöröshagyma
zsemlemorzsa
tej
petrezselyem
olaj
őrölt bors
kakukkfű
só
Elkészítése: A megtisztított gombát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe
és jól csavard ki, majd dolgozd össze a gombával, a tojással
és két evőkanálnyi zsemlemorzsával. A masszát ízesítsd a finomra
vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, borssal
és sóval. Formázz belőle diónyi gombócokat, meghempergesd ezeket
zsemlemorzsába és bő forró olajban süsd ki.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Rizses gombaleves
30 dkg csiperke gomba,
fél csésze (lehetőleg barna) rizs,
2 fej hagyma,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál olaj,
1 teáskanál só,
csöpp mustár,
csipetnyi curry,
csipetnyi őrölt bors,
fél pohár tejföl,
vegeta.
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk. A rizst félig megfőzzük, félretesszük. A gombát az olajon, vágott petrezselyemmel és a nagyon apróra vágott hagymával, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, majd megszórjuk a liszttel és kb. 1 l vízzel felöntjük. Beletesszük az ízesítőket és a rizst. (Amennyiben azt bő vízben főztük, nem kell több vizet hozzáadnunk, ám ez ízlés szerint változhat.) Tejföllel tálaljuk.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
További levesreceptek
Sajtos gomba
30 dkg gomba,
5 dkg reszelt füstölt sajt,
2 dl kefir,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 evokanál olaj,
1 evokanál liszt,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 mokkáskanál currypor,
ízlés szerint só.
Elkészítése:
A gombák végeit a homoktól letisztítjuk, majd gyorsan,
folyó víz alatt megmossuk, és lecsöpögtetjük. Vastagabb
szeletekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra
metéljük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat,
rátesszük a hagymát, és megsózzuk. Fedő alatt addig
pároljuk, amíg zsírjára nem sül, ekkor rátesszük a
gombaszeleteket. Borssal és curryporral fűszerezzük,
majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Időnként
megkeverjük. Míg párolódik, a kefirben simára keverjük a
lisztet, valamint a megtisztított és összezúzott
fokhagymát. Ha a gomba is zsírjára sült (vagyis elfott
belole az összes nedvesség), a tűzről lehúzzuk, és
ráöntjük a lisztes kefirt. Jól összekeverve
visszatesszük a tűzre. Kevergetve addig fozzük, amíg
sűrű mártás nem lesz alatta. Ezután a reszelt sajtot is
beleszórjuk, gyorsan átkeverjük, és a tűzről lehúzva,
befedve hagyjuk állni 10 percig, csak ezután tálaljuk.
Tálaláskor kevés tejföllel meglocsolhatjuk. Galuska,
főtt tészta vagy zsemlegombóc, burgonyalepény a hozzá
illő köret.
Kapcsolódó receptek:
Gombás ételek
Török citromos muffin
10 dkg joghurt
27 dkg liszt
1 citrom
1 csomag sütőpor
5 evőkanál cukor
1 tojás
11 dkg vaj
Elkészítése: A lisztet a sütőport és a cukrot összekeverjük, tálba szitáljuk. A muffin formát vajjal kikenjük, a tojást a joghurttal és vajjal elkeverjük. A joghurtos masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a citrom levét. Villával gyorsan összekeverjük (nem baj, ha kicsit csomós marad az eredeti recept szerint) A mélyedéseket 2/3 részig megtöltjük, jól előmelegített sütőben 20-25 percig szép pirosra sütjük.
Melegen tálaljuk.
További muffinreceptek
Csokis-rumos muffin
2 tojás
2 dl cukor
10 dkg vaj
1 vaníliás cukor
1 csipet só
4 evőkanál kakaópor
2 dl liszt
1 teáskanál sütőpor
rumos mazsola darálva
tört csokoládé
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük és a tésztát muffinformába töltjük. Forró sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.
További muffinreceptek
Citromfagylalt
Elkészítése: A megmosott citrom héját a tálba reszeljük. Kinyomjuk a citrom levét, hozzákeverjük a cukrot, majd végül a kefirt. A tálkába öntjük, és a mélyhűtőrészben megfagyasztjuk. Ne legyen kőkemény! Fogyasztás előtt kanállal lazítsuk meg, s keverjük össze, hogy könnyebb legyen adagolni.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
Tejbegríz
Elkészítése: A cukrot és a darát összekeverjük. A tejet feltesszük forrni. Hozzáadjuk a darát és a tejet folyamatos keverés mellett melegítjük, amíg a gríz nem sűrüsödik. Ezután tányérokba töltjük, majd tálaljuk.
Tetejére kakaóport vagy fahéjas cukrot hintsünk.
Gofri
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük és gofrisütőbe merve a tésztát kisütjük. Ízlés szerint lekvárral, túróval vagy kakaóval ízesíthetjük.
Kapcsolódó receptek:
Egyszerű ételek elkészítése
További ízletes gofri receptek
Kevert meggyes sütemény
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük A meggy helyett tehetünk bele más gyümölcsöt is (pl. barackot, banánt vagy ananászt). Forró sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük.
Citromos muffin
4 tojás,
12,5 dkg vaj,
12,5 dkg cukor,
citromhéj,
25 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor.
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük és a tésztát muffinformába töltjük. Forró sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.
További muffinreceptek
Csodás csokis muffin
15 dkg liszt,
2 tojás,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
3 evőkanál lekvár,
fél csomag sütőpor,
5 dkg kakaópor,
5 dkg tört csokoládé.
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverem és a tésztát muffinformába töltöm. Forró sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sül.
További muffinreceptek
Rakott kel
- 50 dkg kelkáposzta
- 15 dkg vaj
- 40 dkg darált sertéshús
- 15 dkg rizs
- 2 dl tejföl
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése: A káposztát megfőzzük, majd torzsától megtisztítva, leveleire bontjuk. Kizsírozott tepsibe, vagy lábosba levelenként lerakjuk. Szórunk rá a darált húsból, fűszerezzük, meglocsoljuk tejföllel és teszünk rá párolt rizst. Majd újabb sor levél következik, ismét darált hús, tejföl és rizs. Legfölülre levelet tegyünk tejföllel, úgy, hogy a tejfölt kissé simítsuk el a tetején. Tegyük sütőbe és 20 perc múlva kész.
Csokoládéfondü
- 1 citrom leve;
- 300 g tejcsokoládé;
- 100 g étcsokoládé;
- 2,5 dl tej;
- 2 zacskó vaniliáscukor;
- fondülábos;
- hurka- vagy bambuszpálcikák.
Elkészítése:
- minden gyümölcsöt apróra vágunk;
- a banánt, almát, körtét (etc.) meglocsoljuk citrom levével;
- aszalt gyümölcsöket langyos vízbe, rumos teába áztatjuk;
- személyenként 2-3 hurkapálcára húzunk rá gyümölcsöket;
- a kétféle csokoládét apróra vágjuk;
- a tejet csinos edénybe vagy fondülábosba öntjük, majd felforrósítjuk a vaniliáscukorral.
Beleszórjuk a csokoládét, és folyamatosan keverve felolvasztjuk. A gyümölcsnyársakra szúrt finomságoknak mindig az utolsó darabját a forró csokoládéöntetbe mártjuk, lecsepegtetjük. Saját tányérunkra támasztva, kiskanállal lehúzzuk a nyársról a megmártott gyümölcsdarabkát, néhány pillanatig türelmesen várunk, csak azután fogyasztjuk, mert a csokoládéöntet nagyon forró.
Változat: a csokoládékrémbe néhány kanál félig felvert tejszínhabot keverhetünk.
Lencsefőzelék
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 2 dkg liszt, kis fej hagyma, só, paprika, ecet, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A megtisztított lencsét többször megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Ha puhára főtt, hagymás, paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket és még pár percig főzzük. Ecettel, csipetnyi cukorral, esetleg babérlevéllel ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá. Igen jól illik a lencséhez a reszelt torma. Melléje adjuk vagy tálalás előtt hozzákeverjük.
Tipp: Szilveszteri lencsesalátaTejberizs
Elkészítése: A rizst mindig a vízben tesszük fel főni, és csak amikor a vizet magába szívta, adjuk hozzá a tejet.
Hozzáadjuk a vajat meg a vaníliát, és ha már jól felforrt, pár perc múlva húzzuk félre, födjük le és tegyük meleg sütőbe vagy gőz fölé, vagy a tűzhely szélére, hogy saját gőzében megpuhuljon. Közben villával megkavargatjuk. Ha a szemek teljesen megduzzadtak, a nedvesség mind elfőtt, lehet még kevés tejet aláönteni, hogy ne legyen száraz. Ekkor hozzáadjuk a cukrot. Hidegen vagy melegen tálaljuk, tetejét cukrozott kakaóporral meghintjük.
Kapcsolódó receptek:
Tejbegriz elkészítése
Egyszerű ételek elkészítése
Almás pite - Teca néni módra
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 sütőpor (a lisztbe kell elkeverni), 15 dkg kristálycukor,
8 dkg zsír vagy 10-12 dkg margarin, 1 tojás, 1 csipet só, + kis tejföl
Elkészítése: Az egészet összegyúrom - kis tejföl, ha nehezen gyúródik (eddig mindig kellett nekem).
2 részre osztom.
Töltelék
Hozzávalók: reszelt alma, fahéj, cukor, zsemlemorzsa
Elkészítése: A reszelt almához hozzáadjuk a következőket: fahéj, cukor, zsemlemorzsa
Ha már mindennel megvolnánk, akkor tojás sárgájával bekenem a tetejét, majd megvillázom.
A sütést addig kell csinálni, amíg a villa magától ki nem jön a tésztából.
Aranygaluska
Elkészítése: Kávéskanálnyi cukorral édesített 1 dl tejbe bemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy puha, folyó galuskatésztát nyerjünk. Liszttel hintve, ruhával letakarjuk s langyos helyen ezt a kovász kétszeresére kelesztjük (10-15 perc). Majd hozzáadjuk a többi anyagot. A vajat habosra keverve egyenként a tojássárgákkal, a szükséges tejet langyosan úgy, hogy puha galuskatésztánk legyen. A jól kidagasztott tészta tetejét és alját liszttel meghintjük és letakarva langyos helyen újra kelesztjük, ismét kétszer akkorára. Liszttel hintett gyúródeszkára öntve tenyerünkkel ujjnyi vastagra lapítjuk s langyos zsírba mártott kis pogácsaszaggatóval úgy szaggatjuk ki, hogy rongya, leesett része semmi se maradjon. A sarkocskákat is húzzuk bele a szaggatóba. A tésztát zsírral kikent formába rakjuk le soronként. Szórjunk közben darált dióval elkevert cukrot. Legfelül tészta legyen. Kelesszük a tésztát a formában, míg kétszerakkora, 10 percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük 30 percig, majd vízcsepplángon 10-15 percig. A tálra borított süteményt takarjuk le pár percre tiszta ruhával, hogy a visszacsapódó gőzben piros héja kissé meggyengüljön. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk két villával, mert csak tépni szabad.