Ír szódáskenyér

Hozzávalók:
22,5 dkg finomliszt,
22,5 dg teljes kiőrlésű liszt,
1 kávéskanál só,
2 kávéskanál,
szódabikarbóna,
2 kávéskanál borkősav,
4 dkg/3 evőkanál vaj vagy zsír,
1 kávéskanál kristálycukor,
3,5 cl író

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (gáznál 5-ösre). Enyhén kenjünk ki egy
sütőlemezt. Egy nagy keverőtálba szitáljuk össze a lisztet és a sót. Tegyük
hozzá a szódabikarbónát és a borkőt, majd morzsoljuk bele a vajat, ill. a
zsirt. Keverjük bele a cukrot. Öntsünk bele annyi írót, hogy lágy tésztát
nyerjünk. Ne dagasszuk túl sokáig, mert a kenyér nehéz és kemény lesz.
Enyhén meglisztezett felületen formázzunk a tésztából cipót. Helyezzük az
előkészített sütőlemezre, és éles késsel mélyen vágjunk bele egy keresztet.
Finoman hintsük meg teljes kiőrlésű liszttel és süssük 35-45 percig, ill.
amíg jól megkel, és ütögetésre az alja tompa hangot ad. Melegen kínáljuk.
Formázhatunk két kisebb cipót, akkor csak 25-30 percig süssük.

További kenyérreceptek

Nincsenek megjegyzések: